Kimmo Halonen - MediaLive Suoraan sydämestä

Kaikki blogit puheenaiheesta Journalismi

Liisa tanssi tähtien kanssa

Kun nuori Liisa Simola aloitteli toimittajan uraansa New Yorkissa 1970-luvun alussa, hänellä oli kunnianhimoinen tavoite. Aurinko ei saisi koskaan laskea siellä, missä hänen juttujaan luettaisiin. Päämäärään päästäkseen hän tarvitsi agentit, jotka myisivät hänen juttujaan maailmalle. Kahden vuoden uutteran työn tuloksena Simolalla olikin ”loistavat agentit” Lontoossa, Amsterdamissa, Barcelonassa, Milanossa ja Tokiossa.

R.I.P. Pressiklubi

Ylen TV1:n Pressiblubi oli ohjelma, jota tuli seurattua säännöllisesti perjantai-iltaisin, siitä huolimatta että ajankohta oli parasta juhla-aikaa viikonlopun alkamisesta. Nyt se on sitten päätetty lopettaa ja huomasin Twitteristä ketjun, jossa HS:n Saska Saarikoski pohti syytä asiaan. Hän epäilee, että syynä on se, että mediakritiikki on liian hankala aihe Ylen johdolle.

Suomenkielisen tiedon hinta

Sain juuri tekstiviestin, joka väitti itseään hyväksi uutiseksi. Siteeraan kirjaimellisesti:

"Aamulehti 2 kuukautta nyt vain 22 e (norm. 88 e)."

Ymmärrän kyllä, että ammattitaito maksaa, tai maksaisi. Olinhan itsekin joskus journalisti, kun joku vielä maksoi sellaisesta palkkaa. Mutta "normaalisti" 88 euroa kahdesta kuukaudesta!

Ehkä eläkeläisissä on niitä, joilla olisi varaa tuohon 22 euroon, mutta jos kaikista maailman välineistä pitää valita vain pari, kenelle tulee mieleen suomenkielinen sanomalehti.

Höpöä tutkivasta journalismista vs. Eettinen laadunvarmistus

Johanna Vehkoon mielestä "toimittajien pitäisi pystyä tutkimaan, mitä tärkeät algoritmit pitävät sisällään", kuva. 

Absurdi ajatus. Tuollla ei mitään tekemistä tutkivan journalismin kanssa. Vaatisi oman organisaation: eettinen laadunvarmistus.

Lopettakaa valehtelu tiedejuttujen otsikoissa

Nyt, kun marssitaan tieteen puolesta, tekee mieli kannustaa myös tiedejournalismiin. Parantamisen varaa nimittäin on melkoisesti, huipullakin. 

Viime päivien kiintoisimpia tiedeuutisia on niin sanotun hobitin eli floresinihmisen perimän selvittäminen.

Pionic kertoo asiasta kuivan asiallisesti ja oikein, otsikkoa myöten:

https://pionic.org/the-origins-of-real-life-hobbits-finally-revealed

Hesarin farssijournalismia koulutuksesta

Hesarin taso heikkenee vuosi vuodelta. Voisi kuvitella että jutussa Vantaa kiilasi digi­opetuksen kärki­kaupungiksi – 20 000 koululaista opiskelee tabletin avulla, on joku oppilas kulkenut koulussa mikin kanssa ja toinen muokannut lauseista kokoelman lehteen. Touhun tarkoitusta ja hyötyjä ei kyselty edes perusopetuksen johtajajalta. Miksi ei? Hyötyjä ei ole osoitettu, vaikka rahaa kuluu valtavasti, puhumattakaan opettajien ajasta. 

Tietokirjallisuus: muoto ja sisältö

Kaikenlaisen kirjallisuuden osalta puhutaan hyvästä kielestä ja hyvästä tyylistä. Tietokirjallisuudessa keskitytään yleensä akateemisesta maailmasta tuttuihin muotoihin ja muodolliseen, kieliopillisesti hyvään kieleen. Tietenkin hyvä kieli ja ”sopiva” tyyli ovat hyvän tietokirjan merkki, mutta onko muodosta tullut kahle tai peräti sumuverho? Tietokirjallisuus pitää sisällään laajan valikoiman keittokirjoista sotahistorian kautta mielipidekirjallisuuteen, joten sisältöä on monensorttista.

Kirja-arvio: Reilun demokratian voima

Venäjää selitetään normaaliksi maaksi. Sanotaan, ettei pidä puhua mysteeristä. Ukraina on outo monelle ihan muutenkin. Enkä edes viitsi puhua Georgiasta tai Kirgisiasta.

Toimittajat ovat parhaimmillaan haastattelijoina antaessaan ihmisten kertoa. Heidän  onnistuessaan tulokset saavat kyynisenkin lukijan pohtimaan. Näin tekevät Susanna Niinivaaran Venäjän viides ilmansuunta ja Anna-Lena Laurénin Kuinka kallis vapaus.

Julkaise syötteitä