Kimmo Halonen - MediaLive Suoraan sydämestä

Urheilugaala – spiritus, altius, fortius?

  • Urheilu-uran hyvästelleet taitoluistelija Kiira Korpi (vas.) ja suunnistaja Minna Kauppi tutustuivat Urheilugaalassa ja olivat illalla lähes erottamaton pari.
    Urheilu-uran hyvästelleet taitoluistelija Kiira Korpi (vas.) ja suunnistaja Minna Kauppi tutustuivat Urheilugaalassa ja olivat illalla lähes erottamaton pari.
  • Kaverukset yli lajirajojen; Saku Koivu ja Jarkko Nieminen.
    Kaverukset yli lajirajojen; Saku Koivu ja Jarkko Nieminen.

Taas riittää kansan syvissä riveissä mielensäpahoittajia. Nyt ei ole syynä Sipilän hallitus, sote, pakkolait eikä mamut vaan urheilu.

Tiistai-illan Urheilugaalassa jaettiin vuoden 2015 parhaille pystit. Ja tuttuun tapaan kaikkia eivät valinnat taaskaan miellyttäneet.

Miksi Tero Pitkämäki sai MM-pronssilla vuoden urheilija tittelin? Oliko yksi ennakkosuosikki Roope Tonteri lajinsa vanki keihäskansan keskuudessa? Miksi monien urheilijoidenkin suosikiksi noussut painija Petra Olli ei selättänytkään muita? Kuka pisti kapuloita pyörätuolikelaaja Amanda Kotajan tai moottoriurheilijoiden rattaisiin, miksi jääkiekkoilija Kimmo Timoselle kävi kalpaten tai kamppailulajit ja Eva Wahlström tyrmättiin? Miksi hevosta ei voi valita vuoden urheilijaksi?

Valinnat herättävät loputtoman määrän kysymyksiä. Eri urheilijoiden, lajien ja arvokisamenestyksen vertaileminen on ylivoimaisen vaikeaa. Moni olisikin valmis romuttamaan koko valintajärjestelmän ja Urheilugaalan.

Vaikka vaikeuskertoimet ovat kovat, niin kyllä gaalalla on oma sijansa urheilutapahtumien kartalla. Urheiluväen yhteistapaaminen juhlavissa puitteissa on mitä mainiointa hengenkohotusta. Varsinkin nyt, kun maa makaa taloudellisesti vaikeuksissa ja kansa kipuilee henkisesti.

Eikä gaala ole vain eliitin juhla. Areenan lehtereille ovat kaikki tervetulleita. Olipa sitten kilpaurheilija, penkkiurheilija, harrastaja , seuratoimija tai muuten vain liikunnasta ja urheilusta kiinnostunut.

Mikä onkaan parempi tapa eri urheilulajien ihmisillä vaihtaa kuulumisia kuin kerran vuodessa järjestettävä huipennus. Ehkä linnan juhlat on toinen vastaava foorumi, jossa menestyneet urheilijat, valmentajat ja taustavaikuttajat voivat luontevasti tavata toisiaan.

Urheilugaalassa tuli aika monen urheilijan ja valmentajan suusta todettua, että lajien raja-aitojen kaataminen ja yhteistyö vievät kaikkia eteenpäin: Valmennustieto liikkuu lajista toiseen, eri lajien urheilijat tutustuvat toisiinsa ja harjoittelumenetelmiin.

Kaverilta voi oppia. Se ei ole pois minulta, jos toinen menestyy. Suomi on pieni kansa, jolla ei ole varaa hukata resursseja. Yhdessä tulee parempia tuloksia. Sen ovat esimerkiksi norjalaiset hiihdossa osoittaneet.

Ja vaikka gaalassa keskityttäisiinkin pelkästään juhlimaan edellisvuoden uurastusta ja suomalaisen urheilukansa menestystä, niin sekään ei ole pahasta. Maljan nosto keskellä arkista aherrusta on joskus paikallaan.

Eli siedetään valintoja, jotka eivät aina miellytä. Ollaan suvaitsevaisia. Tervetuloa Urheilugaala 2017!

Se on varmaa, että siitä on tulossa, muotisanaa käyttäen, huikea. Tämä vuosi 2016 on jo alkanut kahdella maailmanmestaruudella, kiitos ringettemimmien ja Pikkuleijonien. Toivottavasti olympialaiset ja muut edessä olevat arvokisat tuovat lisävaikeutta valintoihin smiley

Spiritus...eikun...citius, altius, fortius!yes

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ihmettely on osa keskustelun avaamista. Ei minua harmita yksikään valinta, mutta kun joitain harmittaa voin kyllä myötäelää heidän kanssaan. Jorma Kontio esimerkiksi voisi olla se hevonen, tai sitten ei, minulle aivan sama, ei se minun leipääni kavenna tai lisää.

Käyttäjän KimmoHalonen kuva
Kimmo Halonen

Just näin. Ei nämä ole elämän ja kuoleman asioita vaan aina jokin tahon subjektiivinen näkemys asiasta...

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Netti IS kertoi Anssi Koivurannan olleen kovin tuohtunut kun ei Roope Tonteri tullut valituksi vuoden urheilijaksi. Kaikkien tuntema urheilupersoona Kai Kunnas kuulemma on samaa mieltä.
Kummastelen tällaista. Meidän pitäisi Koivurannan mielestä kääntää kellomme tähän päivään.

Tällainen teksti ensin vähän sumensi iloani kun oma suosikkini Tero Pitkämäki voitti. Rupesin tutkiskelemaan itseäni ja hieman epäilemään, olenko pysähtynyt johonkin historian vaiheeseen.

Lopputulema oli kuitenkin että annoin itselleni hyväksynnän, jos Pitkämäen ansiot omasta mielestäni riittivät valintaan niin sillä siisti, sekin lohdutti että en ole valintani kanssa yksin. Kuvittelen myöskin loppuviimeksi eläväni tätä päivää kun Tonterin tiedän ja katsonut hänen suorituksiaan telkkarista ja iloinnut menestyksestään.

Mutta en minä ryhdy heitä moitiskelemaan ketkä eivät Pitkämäkeä äänestäneet.

Käyttäjän KimmoHalonen kuva
Kimmo Halonen

Kaikilla on omat suosikkinsa. Nautitaan jokaisten hyvistä suorituksista.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Juuri näin sen pitäisi mennä positiivisen kautta eikä lähteä ihmettelemään saati arvostelemaan miksi juuri tuo ja tuo sai paljon kannatusta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #7

Kyllä aihetta myös kyselyihin on.

– Ennakkohypetys oli aika kovaa, joten se loi tietynlaisia odotuksia. Osasin tosin arvella, ettei Uuno-pystiä tule, kun ei sitä tullut viime kerrallakaan, Tonteri viittaa kahden vuoden takaiseen äänestykseen.
Vuonna 2013 Tonteri voitti MM-kultaa sekä big airissa että slopestylessa. Tuplamestari sijoittui Vuoden urheilija -äänestyksessä neljänneksi, tuolloinkin voiton vei Pitkämäki.

– Olympiakultaa ei ole tullut, mutta kaikessa muussa suomalaiset lumilautailijat ovat voittaneet. Ketään lumilautailijaa ei kuitenkaan ole valittu Vuoden urheilijaksi. Vaikea sanoa minkälaisilla meriiteillä lumilautailija voisi voittaa tittelin, Tonteri pohtii.

Lainaukset Ylen uutissivuilta.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Citius, Altius, Fortius (nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin) 

Ammattilaisuus on tuonut siihen pientä nyanssia lisää eli
Citius, Avarius, Forecius (kalliimmalla, ahneemmin, röyhkeämmin)

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Olihan tuolla silmäniloa kun moni naisurheilija oli kerrankin upeasti laittautunut :)

Urheilun taustahenkilöiden, pitkän linjan puuhahenkilöiden ja valmentajien huomioinnin jotenkin ymmärrän, Pitkämäellä on tunnustuksia ennestään.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Ymmärtääkseni vuoden urheilijaksi äänestetään vuoden saavutuksien perusteella, ei pitkän linjan puurtamista tai urheilulajin mukaan

Käyttäjän KimmoHalonen kuva
Kimmo Halonen

Hyviä pointteja ja näkökulmia kommenteissa. Ja asiallisia :)...

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Miksi hevosta ei voi valita vuoden urheilijaksi?"

- Jos valinnan säännöt eivät sitä suoranaisesti estä, hevosen voisi todellakin valita. Mutta voisiko Kimi Räikkösen autolle ojentaa elämäntyö-palkinnon, tai olisiko Eero Remeksen enduropyörän pitänyt saada tunnustus tekemästään läpimurrosta?

Puheenaiheeseen liittyvää